Wat is een Aardehuis

Op deze plek ontstaat een Earthship. Earth (aarde) omdat het voornamelijk van aarde en gewoonlijk voor een gedeelte in de aarde wordt gebouwd. En ship (schip) omdat het voor een groot gedeelte zelfvoorzienend is.

De aarde wordt aan de oost-, west- en noordkant op zijn plaats gehouden door middel van oude autobanden. De zuidkant van het gebouw bestaat geheel uit glas. Deze glazen wand heeft een dusdanige helling dat de midwinterzon er op het hoogst van de dag loodrecht op schijnt. Hierdoor maken we optimaal gebruik van de warmte van de zon.

Tegen de oost-, west- en noordkant maken we aan de buitenkant een talud van aarde. In deze thermische massa wordt de warmte van de zon opgeslagen, die dan langzaam weer aan de binnenruimte wordt afgegeven. Dit zorgt voor een constante temperatuur, ‘s zomers en ‘s winters, van ca. 16 graden. In de zomer is dit een heerlijk koele ruimte en in de winter hoeft er nog maar een paar graden worden bij verwarmd.

Op het dak vangen we het hemelwater op, dat wordt opgeslagen in een reservoir. Van hieruit gaan we de douches voorzien van water. Voor de wc’s hebben we geen water nodig omdat we voor composttoiletten kiezen. Achter de glaswand op het zuiden ontstaat een kas, die we gaan beplanten met sierplanten en waar we ook groentes als tomaten en komkommers kunnen kweken. Het afvalwater wordt in de kas door een ingenieus filtersysteem geleid dat het water weer reinigt voor hergebruik.

Wat elektriciteit betreft, hopen we dit aardehuis in de toekomst te voorzien van zonne- en/of windenergie.

Een vreemd idee om binnen muren van autobanden te vertoeven? Als alles klaar is, zie je er niets meer van. De muren worden aan de binnenkant afgewerkt met leem. Hierdoor ontstaat er een ruimte met een prettige sfeer om te verblijven.