Permacultuur

is een samenwerking tussen mens en natuur om de beschadigde ecosystemen van de aarde te herstellen op een manier waarbij voldoende voedsel, zuiver water en energie duurzaam worden geproduceerd en toegankelijk worden gemaakt voor alle mensen.

Permacultuur in Centrum Wilgenhoeve
Sinds vijftien jaar passen we de principes van Permacultuur toe. Alle delen van het erf zijn er nu bij betrokken, waardoor er meer verbinding is ontstaan. In dit ecosysteem werkt alles op een natuurlijke manier samen.

De grote natuurvijver met beekloop in de tuin op het zuiden is nu uitgebalanceerd.

De spiraal van fruitbomen en -struiken die we drie jaar geleden in de tuin op het noorden hebben aangelegd, wordt steeds dichter zodat je in de spiraal helemaal met jezelf kunt zijn. Al mijmerend naar binnen lopend, kom je rechts en links allerlei planten tegen die in het juiste jaargetijde vrucht dragen. Onderweg kun je genieten van de overvloed van het leven.

perma_02Onze living machine, een biologisch waterzuiveringssysteem is nu twee jaar in werking. De waterkwaliteit aan het einde van de rit is uitstekend, zelfs beter dan we hadden verwacht. Wij lozen nu dus geen vervuild water meer in de sloot. Een belangrijke bijdrage aan het milieu.

De bouw van ons Aardehuis vordert gestaag. Zoals de naam al zegt, wordt het voornamelijk van aarde gebouwd, die door middel van gebruikte autobanden op de plaats wordt gehouden. De autobandmuren zijn nu op hoogte. Het volgende project is het dak dat uiteindelijk beplant zal worden en waar we het hemelwater gaan opvangen om te gebruiken. Dit Aardehuis zal voor een groot deel zelfvoorzienend zijn voor wat betreft warmte en water.