Algemene informatie Permacultuur

EM

EM is de afkorting van Effectieve Micro-organismen. Het is een mengsel van 60 tot 80 goedaardige micro-organismen, onder andere verschillende soorten aerobe en anaerobe bacteriën, melkzuurbacteriën en gisten. Teruo Higa, een Japanse professor, heeft een technologie ontwikkeld waarbij deze organismen gericht kunnen worden ingezet.

Werking:
EM verhoogt de bodemvruchtbaarheid. Het is geen bemesting, maar het stimuleert de activiteit van het aanwezige bodemleven. Daarnaast verbetert EM de structuur van de bodem. Het breekt gifstoffen af zoals landbouwgif en het bindt (zware) metalen. Vermengd met knoflooksap en ethanol weert het ongedierte en schimmels. Toegevoegd aan vijvers bevordert het een gezond biologisch evenwicht. In de wormenbak houdt het de wormen gezond en actief.

De bij ons gebruikte EM is opgebouwd uit inheemse micro-organismen.

 

Torens van autobanden

Wij kweken pompoen en courgette in torens van oude autobanden. We hebben de banden besproeid met EM (Effectieve Micro-organismen) om mogelijk aanwezige giftige stoffen te neutraliseren. Daarna hebben we de torens gevuld met een mengsel van aarde, compost, wormenmest en stro. Het zwarte rubber trekt de warmte van de zon aan en houdt deze lang vast.

Omdat de top van de toren is afgedekt met een dikke laag stro, wordt de vochtigheid in de torens in stand gehouden. Dit is een optimale voorwaarde en een uitstekende basis voor de plantengroei.

In deze warme, vochtige omgeving, die uitstekend geschikt is voor pompoen en courgette, zullen deze groenten dan ook overvloedig groeien. Omdat de planten een stuk boven de grond groeien, is het voor slakken moeilijker ze te bereiken en de jonge planten aan te vreten.

In de zomer zijn de autobanden bedekt met de grote pompoenbladeren die weelderig groeien. Hierdoor wordt het opwarmende effect in het hete seizoen, wanneer het minder gewenst is, gereduceerd. In de herfst kunnen wij dan een overvloed aan pompoenen en courgettes oogsten. Deze hebben in een optimaal klimaat kunnen rijpen.

Ook aardappelen doen het uitstekend in deze torens. Je begint dan met twee banden op elkaar. Telkens als de plant weer is gegroeid, verhoog je de toren met één band en vult hem op met aarde en stro. De opbrengst van één aardappelplant is in een toren aanzienlijk groter dan gewoon in de grond. Zo kun je ook op een kleine oppervlakte een rijke oogst hebben.

 

Vijver met beekloop

De vijver is een biotoop op zich. Hij biedt leefruimte aan diverse soorten zoals algen, water- en moerasplanten, waterslakken, torren en vissen. Ook trekt hij leven aan van buitenaf zoals kikkers, salamanders, libellen en diverse vogels. Ook een stel wilde eenden heeft onze vijver als kinderkamer uitgekozen. Dit alles verhoogt de biodiversiteit van de plek.

Om het evenwicht in de vijver op peil te houden, is boven op de heuvel een biologische waterfilter aangelegd. Het water wordt uit de vijver opgepompt en in een bassin (een gerecyclede oude badkuip) door een aantal compartimenten geleid waarin zich zand, kiezels, piepschuim en jute bevinden en een specifieke beplanting. De weg die het water aflegt, wordt door al het materiaal verlengd, waardoor de waterzuivering geoptimaliseerd wordt. Uiteindelijk stroomt het schone water via de beekloop weer terug in de vijver. Door deze kringloop voorkom je alle nadelen van een stilstaande vijver.

Het geluid van het zachtjes kabbelende water werkt bovendien rustgevend en ontspannend.