De groentetuin

De Permacultuur-groentetuin is multifunctioneel. De twee belangrijkste functies zijn aan de ene kant de productie van groenten en kruiden en aan de andere kant de verbetering van de grond door een gezonde humuslaag op te bouwen. Drie aspecten zijn hierbij van belang:

1. Verhoogde bedden
Door de verhoogde bedden is er een duidelijke afscheiding tussen de looppaden en de groeiplekken voor de beplanting. Eenmaal opgebouwd, wordt het evenwicht niet meer verstoord door spitten of belopen. Ook is het vruchtbare gedeelte van de grond hierdoor veel dieper, waardoor de wortels meer voedingsstoffen kunnen opnemen. Bovendien heb je enig voordeel bij het bewerken door het verschil in hoogte.

2. Bedekking van de grond met een organische laag (mulch)
De bedden worden bedekt gehouden met bijvoorbeeld stro of ander organisch materiaal. Dat regelt de bodemvochtigheid en temperatuur, beschermt tegen uitdrogen en wegspoelen van de aarde en bevordert een positieve werking van micro- en macro-organismen. Bovendien heeft de groei van onkruid op deze manier minder kans.

3. Mengcultuur
Onder mengcultuur wordt verstaan: het bij elkaar planten van verschillende planten die elkaar ondersteunen. Een heel bekende combinatie is wat bij de Indianen aangeduid wordt als ‘de drie gezusters’: maïs, bonen en pompoen. Maïs biedt bonen een klimmogelijkheid, bonen fixeren stikstof in de grond en pompoen beschermt met zijn grote bladeren grond en wortels tegen uitdroging en geeft onkruid minder kans om te groeien.

De grond is in de loop der jaren veranderd van nauwelijks bewerkbare kleigrond naar een vruchtbare, humusrijke bouwgrond. Door het talud van het aardehuis in terrassen aan te leggen, winnen we oppervlakte die als groentetuin kan worden gebruikt. Bovendien is de inwerking van de zon hier gunstiger dan in een vlakke tuin, waardoor de opbrengst hoger is.

Sinds enkele jaren verzamelen we ‘ouderwetse’, vergeten groentes die vaak veel sterker zijn en niet elk jaar opnieuw gezaaid of geplant hoeven te worden. De kas in de hoek van het erf, ontstaan uit een voormalige veranda van een stacaravan, wordt in het vroege voorjaar gebruikt voor het voorkweken van planten. Later in het seizoen voor de kweek van tomaten, komkommers, aubergines, paprika’s en pepers.

De kippen scharrelen in de wintermaanden in de tuin. Zij cultiveren en bemesten de bodem en pikken onkruidzaden en larven op. Op deze manier is in het voorjaar de grond op een natuurlijke manier goed voorbereid en kan er zonder veel moeite met inzaaien en beplanten worden begonnen.

 

Aardbeien- groentetoren

Tuinieren in torens van opgestapelde stenen laat zien dat je op een kleine oppervlakte een grote productie mogelijk maakt.

Bij het opstapelen laat je ruimte tussen de stenen die opgevuld wordt met aarde en die in verbinding staat met de aarde binnen in de toren. In de gaten kunnen aardbeien- of groenteplanten, bijvoorbeeld sla, worden geplant. Zo’n toren kan ca. 1500 planten herbergen.

Onze kleinere versie van een aardbeientoren is aangelegd in terrassen. Hierdoor krijgen alle planten optimaal zon, waardoor de opbrengst groter is.

Het oogsten van sla en aardbeien is nergens gemakkelijker. Je hoeft er niet eens voor te bukken.

Doordat de toren binnenin voor een flink deel gevuld is met stenen, dient hij tevens als opslagplaats voor materiaal dat later weer kan worden gebruikt. Een handige manier om bouwmateriaal tijdelijk op te slaan.

Zolang de bladerengroei nog niet heel weelderig is, is het belangrijk om voor voldoende bewatering te zorgen, zeker als de toren op de wind staat. Als de planten groter zijn, bieden de bladeren bescherming tegen uitdroging.