De kruidenspiraal

kruidenspiraalDe kruidenspiraal, die een doorsnee heeft van ongeveer twee meter, is een kleine, compacte kruidentuin. De spiraal is opgebouwd uit puin, stenen en aarde en beplant met diverse kruiden. De stenen fungeren als thermische massa, die de zonnewarmte goed vasthoudt voor de kruiden.

Door de spiraalvorm creëren we aan de zuidkant een warm en droog microklimaat, wat ideaal is voor mediterrane kruiden zoals salie, tijm en rozemarijn en aan de koelere noordkant met meer schaduw een klimaat dat heel geschikt is voor kruiden als munt en citroenmelisse. Bovendien is de aarde door de stenen in de spiraal rijk aan mineralen en daar houden veel kruiden van.

De kruidenspiraal ligt vlak bij de keuken, zodat de kruiden tijdens het koken meteen bij de hand zijn. Omdat de doorsnee van de spiraal maar twee meter is, zijn de kruiden gemakkelijk te oogsten.

Naast de spiraal zijn langs het huis nog een aantal terrasvormige kruidenbedden aangelegd, die vergelijkbare eigenschappen hebben als de spiraal en meer ruimte voor beplanting bieden.

kruidenEen aantal van de hier groeiende kruiden hebben wij in de verkoop.
Ook in gedroogde vorm zijn ze uitstekend geschikt voor medicinaal en culinair gebruik, bijvoorbeeld als thee.