De spiraaltuin

Deze tuin is aangelegd in de vorm van een spiraal. Je loopt in cirkels van buiten naar binnen, naar het midden, de kern. Dit kun je zowel letterlijk als figuurlijk doen. Het pad volgend, ga je geleidelijk aan ook bij jezelf naar binnen, naar je eigen kern, je essentie.

Overal ter wereld vind je labyrinten, bijvoorbeeld het labyrint van Chartres of het labyrint van koning Minos. De spiraal is een afgeleide van het labyrint. Denk bijvoorbeeld aan de spiraalvormige wandeling de heuvel op naar de Tor van Glastonbury. Spiraal en labyrint zijn spiegels van je eigen levenspad: van buiten naar binnen en van binnen naar buiten.

Loop langzaam en bewust, stap voor stap. Stel je open voor wat je daarbij ervaart. Wat kom je tegen aan gevoelens, gedachten, herinneringen…? Focus op je eigen levenspad en luister naar wat je onderweg tegenkomt. Heb je een vraag, neem die dan mee. Het antwoord is er al. Luisterend naar binnen zul je het ontvangen.

Al mijmerend naar binnen lopend, kom je rechts en links allerlei planten tegen die in het juiste jaargetijde vrucht dragen. Eet er gerust van, alles is eetbaar, en geniet van de overvloed van het leven. Aangekomen in het midden kun je daar een poosje vertoeven om te ontdekken wat er in je kern aanwezig is, wat de essentie is van je bestaan.Dan loop je weer naar buiten, rijker aan ervaring. Daar in de gewone wereld aangekomen, kun je uitdragen wat je hebt meegenomen.