Toeristische informatie

Centrum Wilgenhoeve ligt in de zuidwesthoek van Friesland, midden in het weidse Friese platteland net even buiten het dorp Exmorra op 5 km afstand van Bolsward en 8 km van het Makkumer strand.

Exmorra
Exmorra maakt deel uit van de Aldfaers Erf Route, een route die in vier dorpen het erfgoed van onze voorvaderen in ere houdt. Ook kunt u in Exmorra het Landbouwmuseum, een glasblazerij, een antiek- en curiosawinkeltje of een stenen- en mineralenwinkel bezoeken.

Aldfaers Erf Route
‘Aldfaers Erf’ is de Friese benaming voor het erfgoed van onze voorouders. In de driehoek Makkum, Bolsward, Workum, liggen vier dorpjes, Allingawier, Exmorra, Ferwoude en Piaam, die samen een unieke museumroute vormen. Hier kan men nog de sfeer proeven uit de 18de en 19de eeuw door middel van fraai gerestaureerde en op oorspronkelijke wijze ingerichte historische panden en de gebruiksvoorwerpen en gereedschappen die zijn achtergelaten door de Friese plattelandsbevolking uit die tijd. Kortom, een toeristische bezienswaardigheid van formaat.

Wandel, fiets of vaar deze 25 kilometer lange cultuurhistorische route en geniet tegelijkertijd van het Friese polder- en terpenlandschap. De route is geopend van 1 april tot en met 31 oktober van 10.00 tot 17.00. Informatie over bezoek en eventuele arrangementen kunt u opvragen bij de Stichting Aldfaers Erf, Postbus 176, 8700 AD Bolsward telefoon 0515 – 575681 of kijk op www.aldfaerserf.nl.

Holle Poarte
De Holle Poarte, het recreatiecentrum van Makkum met vele mogelijkheden, ligt op 8 km afstand van Centrum Wilgenhoeve direct aan het IJsselmeer. Het terrein is slechts door een schitterende boulevard en wandelpromenade gescheiden van het kilometerlange zandstrand. Verspreid over het terrein van ca. 32 hectare vindt u vele faciliteiten zoals een supermarkt, restaurants, cafetaria, snackbar, café, drogisterij/slijterij, diverse winkels, sportvoorzieningen, een speeltuin en een recreatieruimte. In de zomer wordt er een uitgebreid en gevarieerd recreatieprogramma aangeboden. Er is ruime parkeergelegenheid.

Voor surfers is de Holle Poarte een paradijs. Door de ‘nooit’ aflatende wind en het kniediepe water is deze hoek van de voormalige Zuiderzee tot ver buiten de grenzen bekend. Beginners kunnen les nemen in één van de twee surfscholen direct op het strand waar u eventueel complete uitrustingen kunt huren.

Ook de Jachthaven Marina Makkum is een bezoekje waard. Hier vindt u een havencafé en voor de kinderen een speeltuin en een zwembad.

Op de website www.hollepoarte.nl vind u meer informatie.

In Makkum zelf kunt u ook een bezoek brengen aan Tichelaars aardewerkfabriek met museum en winkel.

Bolsward
De binnenstad van Bolsward heeft de status van beschermd stadsgezicht. Het straten- en grachtenpatroon is in de middeleeuwen ontstaan. Langs de oude grachtjes en straten bevinden zich vele monumentale panden. Een aantal ervan zoals het stadhuis, de Martinikerk en de Oudheidkamer is toegankelijk en de moeite waard om te bezoeken. Verdere bezienswaardigheden zijn het Gysbert Japicxhuis, het Titus Brandsma Museum, Bierbrouwerij Us Heit en de Distilleerderij van Sonnema Berenburg.

Bolsward kent een aantal jaarlijks terugkerende evenementen:

 • de elfstedentocht op de fiets van 230 km op tweede Pinksterdag
 • Heamieldagen (hooimaaltijddagen), een feest dat wordt gehouden nadat de oogst is binnengehaald. De ‘hooimaaltijd’ wordt gehouden op de laatste donderdag van juni. Het feest duurt enkele dagen met op zaterdag een straatfestival en wordt afgesloten met een groots vuurwerk.
 • de Bolletongersdei, een marktdag op de eerste donderdag in oktober met honderden kraampjes, waar ook een oude traditie achter schuil gaat.
 • Verder wordt er jaarlijks in de Martinikerk op dinsdag en woensdag voor Paasen de Matthäus Passion uitgevoerd.

Op Horeca gebied heeft Bolsward het een en ander te bieden met leuke restaurants en cafés.
Uw kinderen zullen enthousiast zijn over een bezoek aan het moderne overdekte zwembad Vitaloo.
Voor meer informatie kijk op www.bolsward.com en www.bolsward.nl.

In de nabije omgeving is te bezichtigen:

 • de watersportstad Sneek met de Sneekweek in de eerste week van augustus
 • het Historische Scheepswerf- en Skûtsjemuseum in Eernewoude
 • het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand
 • het Kameleondorp Terhorne
 • het Eise Eisenga Planetarium in Franeker
 • het Aqua Zoo net buiten Leeuwarden
 • het Elfstedenmonument net buiten Leeuwarden tussen Miedum en Giekerk
 • de Harlinger havens
 • het Nationaalpark De Alde Feanen in Eernewoude
 • het Rock ’n Roll Museum in Arum
 • het Themapark Spitkeet in Harkema
 • het Paleis het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden
 • het Speel- en Doepark Aeolus in Sexbierum
 • het Verzetsmuseum in Leeuwarden

En er is nog veel meer
Via het internet kunt u talloze tips verzamelen, voor uitjes en activiteiten.
Kijk ook eens op:
www.uitjes.nl
www.uitgroepfriesland.nl

www.drf.nl
www.sneek.nl

www.uitgaan.frieslandtotaal.nl

www.ertussenuit.com

www.bus-idee.nl