Zweethut

Wil je met een eigen groep(je) een zweethutritueel delen, zo maar of voor een bijzondere gelegenheid (om iets te eren en te vieren bijvoorbeeld een huwelijk, verjaardag, rouw en afscheid, overgangen etc.), dan hebben wij hiervoor de mogelijkheid.

Wij hebben een kleine zweethut voor ca. 10 personen en een grote zweethut voor ca. 25 personen. Je kunt zelf een watergiet(st)er en vuurmensen meenemen of de begeleiding door ons laten verzorgen.

Laat ons jouw wensen weten. Wij maken graag een offerte op maat.

Wil je onze zweethutten bekijken, kom langs of bekijk onze foto’s.

 

Wat is een zweethut?
Inipi, zoals de Indianen de zweethut noemen, is een oeroude ceremonie, die in veel oorspronkelijke culturen als reinigingritueel heeft bestaan. In West-Europa zijn wij het meest bekend met de zweethutrituelen die afkomstig zijn van de Noord-Amerikaanse Indianen.

De zweethut wordt ook wel de baarmoeder van Moeder Aarde genoemd, en zo kun je het ook echt ervaren. Je zit in de hut van wilgentenen, afgedekt met dekens en canvas, in een cirkel rond de kuil waarin de hete stenen liggen. Het is aardedonker. Water wordt over de stenen gegoten. Er ontstaat stoom en het wordt heet.

zweethut_01De duisternis, het gloeien van de stenen, de klanken van de trommel en het zingen, de stoom die alles doordringt: in deze omgeving kom je bij je essentie. Wat er niet toe doet, valt weg. Je ego maakt plaats voor wie je in wezen bent. In de zweethut laat je het alledaagse los en ga je voorbij persoonlijkheid, gedachten, en voorgeprogrammeerde emoties naar een veel diepere laag van bewustzijn. Van oudsher werd deze diepere laag van bewustzijn gebruikt voor genezing, om wijsheid te vergaren, om te bidden of om in de droomtijd te reizen. Dit zijn nog steeds belangrijke elementen van de ceremonie.

De grote kracht van de zweethut voor de westerse mens bestaat uit het weer ervaren van de verbondenheid met alles wat is: de stenen, het vuur, de Aarde, de wind en het water, de dieren en planten, onze voorouders en de sterren, de zon en de maan… al onze verwanten. In deze verbondenheid stelt de zweethutceremonie je in staat je op alle niveaus te reinigen en te helen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

De ceremonie
We beginnen de dag met het voorbereiden van de ceremonie. De hut wordt afgedekt met dekens en canvas. Op enige afstand van de hut bouwen we een groot vuur, waarin de stenen verwarmd worden tot ze roodgloeiend zijn. Dan kunnen we de hut in en kan de eigenlijke ceremonie beginnen.

zweethut_02De ceremonie bestaat uit vier rondes. Vier keer gaat de deur open en worden er door de vuurman of -vrouw nieuwe hete stenen naar binnen gebracht. Geleidelijk aan wordt er water over de stenen gegoten zodat alles gevuld wordt met stoom. De duisternis en de stoom helpen je om steeds dieper naar binnen te gaan. Soms merk je dat je in een andere werkelijkheid of bewustzijnstoestand komt. We zingen, bidden, trommelen, delen, luisteren naar de stenen en voelen wat er gevoeld wil worden. Zo kan er heling ontstaan.

De watergiet(st)er begeleidt de processen en zorgt voor balans van de energie in de hut. De vuurmensen beschermen de plek aan de buitenkant. Zo kun je in veiligheid jezelf zijn.

Na afloop delen we het eten dat iedereen heeft meegebracht in een potlatch maaltijd. We sluiten de ceremonie door alles op te ruimen en de plek zo achter te laten als hij was vóór de ceremonie.