Permacultuur werk-/studiedagen

Permacultuur op de Wilgenhoeve
Het is nu vijftien jaar dat we de principes van Permacultuur op de Wilgenhoeve toepassen. Alle delen van het erf zijn er nu bij betrokken, waardoor er meer verbinding is ontstaan. In dit ecosysteem werkt alles op een natuurlijke manier samen. De vrijlopende ganzen en eenden zorgen voor bemesting en de kippen zorgen er in de wintermaanden voor dat de grond in de groentetuin los blijft en vrij van ongedierte en perma_07rupsen. Zo kunnen wij in het voorjaar in een voorbereide tuin met de beplanting beginnen. De groentetuin verplaatsen wij geleidelijk naar het talud van het aardehuis. Deze plek doet de groenten goed. Ze krijgen er meer zon. In het eerste jaar op deze plek was de opbrengst gelijk al hoger dan op de oude plek. Zie zelf maar op de foto. Wij hebben nog nooit zo grote spruitjes gezien.

In het afgelopen jaar hebben we meer kruiden aangeplant die wij oogsten en drogen. Een oude diepvriezer dient als droogkast die met zonne-energie de kruiden droogt. Op die manier voorzien wij ons van onze eigen kruidenthee en van de keukenkruiden. En ook voor bezoekers zijn in ons winkeltje kruiden en andere producten van eigen bodem verkrijgbaar.

perma_04De grote natuurvijver met beekloop in de tuin op het zuiden is nu uitgebalanceerd. Daar aan de waterkant is het heerlijk toeven en er valt heel wat te observeren in en aan het water. Een fijne plek om helemaal tot rust te komen.

De spiraal van fruitbomen en -struiken die we drie jaar geleden in de tuin op het noorden hebben aangelegd, wordt steeds dichter zodat je in de spiraal helemaal met jezelf kunt zijn. Al mijmerend naar binnen lopend, kom je rechts en links allerlei planten tegen die in het juiste jaargetij vrucht dragen. Onderweg kun je genieten van de overvloed van het leven. In het midden, onder de kersenboom, kun je even rusten. Een plek om tot bezinning te komen en stil te staan bij je eigen kern en essentie.

perma_02Onze living machine, een biologisch waterzuiveringssysteem is nu twee jaar in werking. De waterkwaliteit aan het einde van de rit is uitstekend, zelfs beter dan we hadden verwacht. Wij lozen nu dus geen vervuild water meer in de sloot. Een belangrijke bijdrage aan het milieu. Er wordt gewerkt aan een mogelijk hergebruik van het gereinigde water.

De bouw van ons Aardehuis vordert gestaag. Zoals de naam al zegt, wordt het voornamelijk van aarde gebouwd die door middel van gebruikte autobanden op de plaats wordt gehouden. De autobandmuren zijn nu op hoogte. Het volgende project is het dak dat uiteindelijk beplant zal worden en waar we het hemelwater opvangen om te gebruiken.perma_05 Dit Aardehuis zal voor een groot deel zelfvoorzienend zijn voor wat betreft warmte en water. Wat elektriciteit betreft, hopen we het Aardehuis en wellicht ook de rest van de boerderij in de toekomst te voorzien van zon- en/of windenergie. Een project hiervoor is nog in voorbereiding.

Tijdens de Permacultuur werk-/studiedagen kun je ervaring opdoen met deze wijze van ecologisch bouwen.

Om de bezoeker wegwijs te maken en uitleg te geven, staan op een aantal plaatsen borden die vertellen over onze Permacultuur-werkwijze. Zo wordt een wandeling door de tuin een educatieve belevenis.

Op het terrein van Centrum Wilgenhoeve leer je de principes van Permacultuur spelenderwijs kennen door er in de praktijk mee te werken. Omdat wij gedurende een reeks van maanden een aantal van deze dagen organiseren, heb je de mogelijkheid om het ritme van de natuur te volgen met de werkzaamheden die erbij horen.

We verheugen ons op een vruchtbare samenwerking met de natuur en met elkaar.

Begeleiding  Ishi Crosby
Kosten € 15,- + een bijdrage aan de warme maaltijd in natura
Aanmelding Inschrijfformulier

 

Data
 
23 januari             winteronderhoud (mits het weer het toelaat)
12 – 13 maart              Tuin voorbereiden voor zaaien en planten
9 – 10 april Zaai- en planttijd 1
14 – 15 mei Zaai- en planttijd 211 – 12
11 – 12 juni Midzomerbeplanting en onderhoud
2 – 3 juli Fijne afstemming van het systeem
6 – 7 augustus
17 – 18 september Oogst, systeemonderhoud en groenbemesting
15 – 16 oktober  Laatste oogst
12 – 13 november  Tuin voorbereiden voor de winter
10 – 11  december            Laatste voorbereidingen (mits het weer het toelaat)